29 Ocak, 2009

Beş Lira

 

   Yazının sonunda sizden beş lira isteyeceğim, eğer aradaki kelamları okumaktan sıkılıyorsanız, son bölümdeki koyu yazılmış paragrafa atlayabilirsiniz.

   İnsanlık öldü, dünya durdu, yer-gök birbirine girdi, sözün bittiği yer…

   Ne kadar beylik sözler değil mi? Altı bin küsur yıldan beri bu kırımlar yaşanıyor ve muhtemelen bu süre zarfındaki her kırımda birileri bugünkü gibi çıkıp ağlayıp dövünerek, “insanlık tam bugün bitmiştir” deyip üzüntülerini dile getiriyorlar. Eğer insan ve -onun hem felsefi anlamda, hem de kıraathanelerde konuşulmasını sağlayan terimler- insanlık ve insaniyet, dedikleri nedenlerden dolayı son bulduysa zaten hiç var olmadığı çok açıktır.

   Çiçekler açıyor durmadan
   Savaşlar oluyor
   Her şey nasıl bitebilir bir bombayla? *
                          

   Her şeyin bittiği yok. Ancak Tarkovski’nin de dediği gibi, insanlığın da öğrendiği bir şey yok. Hamasi söylevleri bir kenara bırakarak, zor durumda olan birilerine –insanlık görevi, vicdani rahatlama gibi nedenlerden dolayı değil- sadece zor durumda oldukları için yardım etmeli böyle durumlarda. Eğer araya başka düşünceler girerse; din kardeşliği, insani dayanışma, insanlık görevi vs. gibi, yardımınıza ihtiyaçları yoktur o zaman insanların, emin olun. Yardım edin ve başka bir şey düşünmeyin. Üzülüp edebi laflar etmeye çalışmayın onlar hakkında.

  
   X vakfı sizi çağırıyor, Y kuruluşu vasıtasıyla el ele verip onlara yardım edelim” gibi yararsız yardım önerilerinde bulunmayacağım. Cep telefonunuzu elinize alın. Bekliyorum haydi… Aldınız mı? Şimdi 2868’e boş bir mesaj yollayın. Bitti. 5 Liralık bir yardım yaptınız GAZZE’ye Kızılay vasıtasıyla. Gidecek tırlardan biri 5 milyon lira değerinde yardım içeriyordu muhtemelen ve sizin sayenizde 5 liralık bir artış oldu. İsterseniz birkaç boş mesaj daha yollayın. Mesajı yolladıktan sonra bir “oh!” çekmeyin. Bir rahatlama olmasın içinizde. Yardım ettiniz sadece, kendiniz için değil onlar için yaptınız.

   * Ataol Behramoğlu – Bir Gün Mutlaka.


kızılay


   Bağlantılar:

- Kızılay

3 yorum:

  1. Hayır, rahat etmedim, ancak dediğinizi yaptım.
    Umarım, sahiden yerine ulaşır.

    YanıtlaSil
  2. para vermek sorun değil de insanlıktan çıkmış insan görünümlü yaratıklar yardım için alınan paraları niyeyse kendilerine ya da o anda bağlı oldukları başka yerlere aktardıkları için NE YAZIK Kİ BİR TÜRK OLARAK bu tip kurum, kuruluş ve her türlü yardım toplayan vakıf, dernek vs. gibi oluşumları inandırıcı bulmuyorum...

    gerçekten gerçek yerine gideceğini bilsem 10 katını da 100 katını da veririm...

    BU KIZILAY SON DEPREMDE BÖLGEYE GÖNDERİLEN KAMYONLARI NASIL YOLDA BAŞKA KAMYONLARA AKTARIP GÖNDERİLEN YARDIMLARI KENDİ İÇİN KULLANDI VE BUNLARIN HESABI Hâlâ NASIL SORULMADI ÖNCE ONUN CEVABINI VERSİN...

    insanlık yapabilmek için önce karşımızda insan olması gerekiyor... üzülüyor ve ülkem adına utanıyorum... böyle insanlar yüzünden elimiz yardıma muhtaç insanlara ulaşamıyor o daha da kötü ve ne yapabileceğimizi inanın ben de bilmiyorum... yıkılıp yeniden kurulmasını mı bekleyelim?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics