18 Ocak, 2010

Yaşlı Kadın ve Güvercinler (La Vieille Dame et les Pigeons)


  Sinema, edebiyat (şiir hariç), oyun ve müzik olduğu zaman mevzu, insanlar beğenilerini abartarak sıralama yapma ihtiyacı hissederler sıklıkla. Ve lakin heykel, şiir ve resimde pek görülmez bu tip çabalar. Bu tip sınıflandırma arayışlarının tümünün yersizliğini bir kenara bırakırsak, ilk gruptaki sanat dallarının, üzerine daha kolay yorum yapılabilecek olmasından, en azından insanların bu hakkı ve yetiyi kendilerinde görüyor olmalarından kaynaklanır muhtemelen bu heves. “Süper bi’ heykelmiş, gördüğüm en iyi üç heykelden biri” yahut “Resim tarihinde ilk beşe girer” gibi cümleler duymadığınıza eminim. “Çekilmiş en iyi on filmden biri bence”, “Okuduğum en iyi roman, bunun üstüne yazılamaz” ya da “En iyi üç yerli albümden biri” cümlelerini ise duymamış olmanızın imkanı yoktur çoğu zaman. Bunu yapmak için de, ne okuyucu Dostoyevski külliyatını okumuş olma ihtiyacını hisseder, ne izleyici Bergman ya da Tarkovski filmlerini en ince ayrıntısına kadar sindirmek ister, ne de dinleyici Senem Diyici albümlerine zaman ayırmayı uygun görür. Filmler izlenmiş, müzik parçaları dinlenmiş ve kitaplar okunmuştur. Herkesin, gelmiş geçmiş en iyi on kitap, on müzik albümü ve on film listesi oluşmuştur. Kişi toplamda on film izlese bile artık onun en iyi on film listesi vardır ve bu kesindir. Zekasından şikayet eden birini de görmediğimize göre, karar verilmiştir ve değiştirilemez.

as   Şimdi de, eleştiri içeren yukarıdaki yazımı unutun ve bana izlediğim en iyi üç animasyonu sorun. Sorun ki, ben de senelerdir yapamadığım bu sıralamalarla ilgili kendimi tatmin etmek için birkaç cümle kurayım. Ya da boşverin, tüm animasyonları bir kenara bırakıp size tek animasyon söyleyerek kendimi tatmin edeyim: “Les Triplettes de Belleville”. Türkçesiyle “Belleville”, “Belleville’de Randevu” ya da “Belleville Üçüzleri”. Karakterleri, müzikleri ve sakinliğiyle beni benden alan bu filmi, sıklıkla açıp izlerim ve bu animasyondan aldığım hazzı başka hiçbir animasyondan almadığımı belirtmeliyim.

  İşte bu muhteşem animasyonun yaratıcısı Sylvain Chomet’nin bir başka filmi aşağıdaki. 2003 yılında çekilen Belleville’den beş yıl önce, 1998 yılında yaratılmış bir kısa film. Adı “La Vieille Dame et les Pigeons”, “Yaşlı Kadın ve Güvercinler”. Karakterleri ve ayrıntılarıyla özel bir çalışma olduğunu ilk dakikasında belli eden bu filmi izlerken aklınızda bulunması gereken şey; önemli, çok önemli bir sinemacıyla karşı karşıya olduğunuzdur.

 

 

 

   Bağlantılar:

- İlgili Yazılar: Belleville’de Randevu – A Propos of the Wet Snow

                   Belleville Rendez-vous ve Attila Marcel – A Propos of the Wet Snow

                   Jazzy Bach – A Propos of the Wet Snow

- Sylvain Chomet

7 yorum:

  1. Film, ilk 20 saniyesi hariç diyalog barındırmıyor; Fransızcadan korkmayın.

    YanıtlaSil
  2. Şahane. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ben teşekkür ederim zaman ayırdığınız için.

    YanıtlaSil
  4. Kaç gündür nasıl da atlamışım, seyretmemişim!:(
    Neyse, bu akşam bulduğum daha bile iyi oldu. Çok teşekkür ederim.:))

    YanıtlaSil
  5. Ben teşekkür ederim hanımefendi, nasılsınız inşallah? Hiç göremiyoruz sizi buralarda.

    YanıtlaSil
  6. Aslında ben sizi görüyorum da kendimi göstermeden...
    Reader'dan izleyince, bloga tıklamakta ihmalkar olabiliyor, insan.
    :))

    YanıtlaSil
  7. Eyvah eyvah. Yazıların kısa hallerini koyayım Reader'a da bari, kolaya kaçmasın, insan.
    :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics