18 Ağustos, 2009

Gammaz Olmaya Karar Verdiğim An ve Haber Almanın Birkaç Yolu #2


 İlk yazıdaki gerginliği bir kenara bırakıp asıl konuya dönmek isterim. Haber almanın birkaç yolu:
   BBC Türkçe 
  Dünyanın en büyük yayıncı kuruluşu olan BBC’nin(British Broadcasting Corporation) Türkçe servisi, internet sitesi vasıtasıyla bu ülkedeki en kaliteli yayıncılığı gerçekleştiriyor. Aynen dünyanın geri kalanında yaptığı gibi.

  BBC Türkçe’nin internet sitesi bir süre önce yenilenen arayüzüyle çok daha kullanışlı bir hale gelmiş durumda.  Haberler, Ekonomi, İzlenim – Dünyaya Açılan Pencere, Özel Dosyalar, Basın Özeti, Multimedya, İngilizce Dersleri gibi ayrı başlıklar altında RSS desteği sunan BBC’nin beni en cezbeden bölümü “Multimedya”. Multimedya bölümünde BBC Türkçe’nin radyo yayınlarının yanında BBC Mülakatları, Gündem, Sanat, Dünya Gündemi konularında röportajlar sunuluyor.  Bu röportajların bazılarını daha önce burada (BBC etiketi altında) paylaşmıştım. (Bu bölümde bir süredir TV yayınları da mevcut.)

  BBC Türkçe’nin Podcast yayını ise, Özel Mülakatlar, Özel Dosyalar, Gündem başlıklarıyla üç farklı seri olarak sunuluyor.


dm Açık kaynağın (open-source) önemli destekçilerinden Fransa kökenli video paylaşım sitesi Dailymotion, Türkiye’de  “.com/tr” uzantısı ile hizmet veriyor.

Haber başlığı altında Dailymotion’ı da kullanmamın sebebi, “.com/tr” uzantılı sitesindeki “Güncel Haberler” başlığı altında, Türkiye’deki haber ajanslarından alınan  haberlerin alındığı gibi yayımlanması. Bu haberlerin tümü, “Son Dakika” bölümünde görülebilir vaziyette. Güncel haberlerin dışında “Spor” kanalında da haber alma yöntemi aynı şekilde gerçekleşiyor. Dailymotion’ın en önemli özelliği, haberleri görüntülü olarak takip ederken herhangi bir dış ses ve spiker vızıldaması yüzünden başınızın ağrımaması. Yorumsuz bir şekilde haberlere ulaşabiliyorsunuz. “Deniz bebek, Zeynep öğretmen feat. Lux Aeterna” işkencesinden kurtulmak için birebir.

dw

 Bir önceki yazıda da bahsi geçen Alman menşeli yayıncı kuruluş Deutsche Welle, BBC ile birlikte Türkiye basınının yüz akı. Diğer haber sitelerinde gördüğünüz çoğu haber, bu iki yayıncının içeriğinin izinsiz ve kaynak verilmeden kullanılmasından ibaret.

  Arayüzünün basitliği ve ferahlığı ön plana çıkan DW, Türkçe radyo yayınları ile birlikte, Podcast ve RSS içeriklerini de sunuyor. Deutsche Welle’nin sitesinde en ilgimi çeken bölüm ise “slideshow”lar. Örnek olarak Woodstock festivali için hazırladıkları “slideshow”u görebilirsiniz.


boston

The Boston Globe isimli Amerikan gazetesine bağlı internet sitesi Boston.com’un beni ilgilendiren kısmı, The Big Picture isimli muhteşem bölümü

  Birkaç gün arayla yayımladıkları tek bir haberi elliye yakın sayıda çok büyüt boyutlarda fotoğrafla çeşitlendiren bu siteden bir örnek görmek istiyorsanız, “çamur” ile ilgili bir haberi ne kadar güzel sunduklarını görmenizi isterim.


  Tavsiye ettiğim bu sitelerin yanında,  “haber almanın başka birkaç yolu”ndan da aklıma geldikçe bahsedeceğim.
.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics