02 Ekim, 2009

Hürriyet, 1980 Ansiklopedik Yıllığı #2


(Önceki yazının devamı…

Hrriyet

Kronolojik yurt ve dünya olayları, geçen yılın içte ve dışta en önemli 10 olayı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının ve başbakanlarının biyografileri, geçen yılın sanat olayları, son 10 yılda dünyadaki en önemli gelişmeler, sağlık bilgileri, dünyadaki dinler, 21. yüzyıl dünyası, enerji, ekonomik ve dünya hareketlerinin incelenmesi ve tarihi, coğrafi konuları içeren binlerce bilgi…

Fiyatı: 100 LİRA


  1979’DA DÜNYADA NELER OLDU?


1979’da Dünyanın Gözü İran’daydı…

Iran,1980 Ayatollah Khomeini  *Şah’ın ülkesini terketmesi, Humeyni’nin dönüşü, eski yöneticilerin ve Şah taraftarlarının idamları,  kargaşalıklar, çatışmalarla İran 1979’da da olaylara sahne oldu…

  16 Ocak 1979 Salı günü saat 11.30’da Tahran’ın büyük güvenlik önlemleri altındaki “Mahrabad” havaalanında “Şahin” adlı Boeing 707 uçağının kapıları ile birlikte İran’da da bir dönem kapanıyordu. Aylardır ülkesindeki karışıklıkları durduramayan İran Şahı Rıza Pehlevi, resmi açıklamalara göre, “sağlık nedeniyle, dinlenmek üzere” yanında eşi Şahbanu Farah ve çocukları olduğu halde özel uçağına bierek bir daha dönüşü olmayacak yolculuğa çıkıyordu.

Savaş Uzakdoğuyu 1979’da Bırakmadı…

 * Çin, Vietnam ve Kamboçya geçtiğimiz yıl birbirleriyle savaştılar…

* Ülkelerinden kaçan Kamboçyalıların dramına dünya seyirci kaldı…

  Sıcak, tropik sisler arasından, kara bir hayalet gibi, küçük Çin teknesinin silüeti belirdi. Direği ortadan kırılmış, güverte bomboştu. “Çıkın dışarı! Hong Kong’a geldiniz!” diye polis müdürü elindeki megafonla seslendi. Önce teknede yaşlı bir adamın kafası belirdi, ardından 285 kişi terkedilmiş gibi görünen tekneden dışarı çıktılar.


Bakkal Çıraklığından İngiltere Başbakanlığına

thatcher * Batı dünyasında ilk kez bir kadın başbakan oldu.

* İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, 1979’da seçimleri kazanan Muhafazakar Parti lideri olarak Başbakanlığa getirildi…

Saçları sarı ve özenle yapılmış. Gözleri mavi ve kendisinden farklı düşünen herkese hayretle bakıyor. Konuştuğu zaman ağzından çıkan sözcükler özenle seçilmiş ve kültür düzeyi yüksek bir sınıfın konuşma biçimini yansıtıyor. Belki de biraz fazla kibar bir konuşma biçimi bu. İngiltere’nin ve Avrupa’nın ilk kadın başbakanı 53 yaşındaki Margaret Thatcher’in ilk dikkati çeken özellikleri bunlar.

 

Kabe Baskını…


* İslam dünyasını ayağa kaldıran olayın faillerinin kolları ve bacakları kesildi…

* Olay, tüm İslam ülkelerinde büyük tepki yarattı…

“Elhamdülillah. Elhamdülillah!” Suudi Arabistan İçişler Bakanı Prens Salman Abdülaziz, Müslümanların en kutsal yeri Kabe’nin içinde bulunduğu Mescid ül Haram’ın, iki hafta süreyle burayı işgal eden silahlı saldırganlardan temizlendiğini açıklıyordu.


Butto’nun İdamı Nefretle Karşılandı…

Zulfiqar_Ali_Bhutto  *Pakistan’ın gelişmesinde büyük payı olan Zülfikar Ali Butto’yu ölümden kurtarmak için tüm demokratik ülkeler çaba gösterdiler. Ancak, Pakistan’ın seçimle gelen başbakanı 1979 Şubatında idam edildi…

Pakistan’ı Ravalpindi şehri uykudaydı. Saat gece 01.45’de cezaevinin ölüm hücresinin bulunduğu koridorun kapısı açıldı. Birkaç kişilik görevli heyet, koridorun sonundaki hücrenin sürgüsünü açtılar. Aylardan beri çektiği ıstıraplardan tanınmayacak hale gelmiş adam korkuyla uyandı. Savcı, 5 Şubat tarihinde Yüksek Mahkemenin onayladığı idam kararının infaz edileceğini yatağından doğrulan adama bildirdi. Ülkesinin kaderinin yıllarca elinde tutmuş olan 51 yaşındaki eski Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto’nun son dakikaları gelmişti.


Kara Diktatörlerin Sonu…

* Ülkelerinde binlerce insan öldüren Uganda diktatörü İdi Amin ile, Orta Afrika İmparatoru Bokassa çareyi kaçmakta buldular.

1979 yılı yaz ayları Afrika’nın en gaddar, en kanlı üç diktatörünün sonu oldu. Bunlar Uganda Devlet Başkanı İdi Amin Dada, Ekvator Ginesi Diktatörü Francisco Macias-Nguema ve Orta Afrika İmparatoru Bokassa.


I.M.F : Eli Sıkı Para Babası Kuruluş…

* Gelişmekte olan ülkeler 1979 yılında da uluslararası para fonu kuruluşunun isteklerine boyun eğmek zorunda kaldılar…

İster Türkiye, ister Portekiz, Peru, Mısır ya da Zaire olsun, gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerine zorlu günler geçirten bir kuruluş var: Bu, kısa adı IMF olan , Uluslararası Para Fonu , 1979 yılında başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkenin gazetelerinde en fazla yeri kuşkusuz merkezi Washington’da bulunan IMF aldı.


Hollywood’un Son Devi de Öldü…

0385_wayne_john  * Cary Cooper, Clark Gable, Humprey Bogart Tryone Power gibi Amerikan ve dünya sinemasına “altın devir” yaşatanların sonuncusu John Wayne’in ölümü ile Hollywood’da bir dönem kapandı…

Hollywood’un altın çağından kalan son dev de öteki dünyaya göçtü ve bir dönem kapandı. Gary Cooper, Clark Gable, Humprey Bogart gibi süper yıldızların ardından John Wayne de 11 Haziran 1979 günü uzun süredir meydan okuduğu ölüme yenik düştü.


Skylab Korkusu…

* ‘Düştü, düşecek, tepemize düşecek’ derken Skylab uzay laboratuvarı dünyaya tehlikesiz bir iniş yaptı. Ama, tüm dünyaya da 15-20 gün korkulu rüya yaşattı.

12 Temmuz 1979 günü bütün gazeteler günlerdir dünya kamuoyuna korkulu anlar yaşatan, milyonlarca kişiyi tedirgin eden uzay laboratuvarı “Skylab”in kimsenin burnunu bile kanatmadan dünyaya düşerek parçalanış haberini, “Düştü, kurtulduk”, manşetleriyle müjdeliyorlardı.

.

7 yorum:

  1. Bende de var bundan :) Nereden buldum bilmiyorum ama bazen açıp okuyorum. Geçen hafta Sahaf Festivali'nde aynısından birkaç tane daha gördüm, o sene fazladan baskı yapmışlar sanırım. Tuhafgüzel :)

    YanıtlaSil
  2. Festivalde gerinerek dolaşmanızdan belliydi elinizde bu kitabın olduğu. İnsan ayrıcalıklı hissediyor kendini, kendimden biliyorum. :)

    Şaka bir yana, alelade bir basım gibi gözüküyor ancak böyle kaliteli şeyler pek yayımlanmıyor artık. Her açışta ilgi çekici bir şeyler çıkıyor karşıma mutlaka; bir ömür oku oku bitmedi namussuz kutsal kitap gibi. Bir de 81' yılı almanağı falan çıkarsalardı, ilanihaye başka kitaba ihtiyaç olmazdı.

    YanıtlaSil
  3. O dönemde bunu yapmak kimsenin harcı değildi sanırım. Gerçi 81'e nasıl girdiğini bile anlayamamıştır insanlar.

    Ayrıca festival umuduğum kadar enteresan değildi. Kitapsa çok enteresan. :)

    YanıtlaSil
  4. Bu sitedeki yazılara pek yorum bırakılmaz, ancak yorumları okuyanlar varsa en azından, onlara sesleniyorum:

    "Abartırken kendimizden geçmedik hayır, yıllık gerçekten çok güzel, üzmeyin beni."

    YanıtlaSil
  5. O zaman sana Hayat Mecmuası önereceğim. Gerçi biliyorsundur belki ama olsun. Hele de reklam sayfalarına bayılıyorum.

    Ayrıca anlamayan anlamaz, üzülecek bi şey yok. :)

    YanıtlaSil
  6. O yok işte elimde. Dergiyi biliyorum ama hiç incelemedim. Ancak bulunmayacak bir şey değil, onu da bulup incelerim. Önce Eşim ve Ben(+18) bir de Gelişim Hachette'leri bitireyim, sıra ona da gelir umarım. Meydan Larousse'ları hiç sevmiyorum, eğlenceli değil.

    YanıtlaSil
  7. Bu sabah: http://img41.imageshack.us/i/adszmtf.jpg/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics