03 Temmuz, 2009

Dogma


  Kendinizi adadığınız bir şeyler mi var? Mevzubahis olduğunda tereddütsüz arkasında durup bayraktarlığını yaptığınız ya da ömrünüzü uğruna harcamayı göze aldığınız…

  Belki de kendinize bir saf belirlediniz ve yukarıdaki paragraftaki cümlelerin, karşı saftaki kara cahil fanatikler için geçerli olduğunu düşünüyorsunuz.


  "You are never dedicated to something you have complete confidence in. No one is fanatically shouting that the sun is going to rise tomorrow. They know it's going to rise tomorrow. When people are fanatically dedicated to political or religious faiths or any other kinds of dogma or goals, it's always because these dogmas or goals are in doubt."

Robert Pirsig, Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance, part ii, chapter 13 (1974)


  “Tam olarak güven duyduğun bir şeye asla kendini adamazsın. Kimse bağnazca güneşin yarın tekrar doğacağını haykırmıyor. Güneşin yarın tekrar doğacağını biliyorlar. İnsanların politik veya dinsel inançlara veya herhangi diğer dogma ve hedeflere kendilerini bağnaz bir şekilde adamaları; bu dogma ve hedeflerin şüphe dolu olmasındandır.”

.

3 yorum:

  1. Yok tam olarak doğru değil, şeyide katmak lazım, kendisi gibi düşünmeyen herkesi bir dogmaya bağlanmış gibi görenler de bir dogmaya bağlanmış aslında, bu dünyanın zaten böyle olduğu, böyle olması gerektiği, her türlü uğraşın gereksiz olduğu dogmasına. Ama herkes boşuna yaşıyor zaten, orası doğru, "boşuna yaşıyorsunuz" diyen de dahil olmak üzere. Bunlar yeni şeyler değil.

    YanıtlaSil
  2. Elbette ;

    `Dunya`nin yuvarlak oldugunu kimse haykirmaz bugun cunku artik biliyoruz`

    Fakat gecmiste bir gun bunu haykirmak kelle gotururdu.Bilime olan adanmislik bugun bu gercegi ortaya cikardi.

    Kilise daha yakin zamanda Galileo`dan ozur diledi.

    Daha nice bilim insanini sayabiliriz.

    Bununla da kalmaz...

    Ornegin ;

    Fransiz Devrimi`nin `Ozgurluk ,Aydinlik ,Bagimsizlik` fikirleri olmasa idi ,bunlari savunanlar olmasa idi...

    Kendilerini bu ugurda adamisliklar olmasa idi.

    Pirsig biraz daha dusune dursun bu tezin uzerinde.

    Saygilarimla

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics