17 Temmuz, 2009

Güneş Ülkesi’nde Bugünün Küçükleri Yarının Büyükleri


  İlk ve ortaöğretimde bir konuşma, tören, söyleşi vesaire olduğunda, “büyüklerimiz” şu minvalde bir cümleyi hiç atlamazlardı benim öğrencilik dönemimde: “Sizler yarının yöneticilerisiniz, devlet adamlarısınız.” Kimse de inanmazdı buna. Zaten bir grup sümüklüyü ileride cumhurbaşkanı olacaklarına inandırmak imkansız sayılırdı.

  Kahrolmaya gerek yok. Tommaso Campanella’nın Güneş Ülkesi (Civitas Solis) adlı eserinde (ütopyasında) belirttiği gibi; bu sümüklüler ne kadar cahil ve beceriksizse, bunların yöneticileri de bir o kadar cahil ve yeteneksiz.

Hospitalarius: Peki, kim bu kadar bilgili olabilir? Bana göre, bütün yaşamını bilime adayan biri yöneticilik işinden pek anlamaz.

Cenevizli Kaptan: Ben de tam bu soruyu onlara sordum ve şöyle bir yanıt aldım: "Böyle eğitimli birinin yöneticilik aklına sahip olduğundan hiç kuşku duymayız; oysa sizler nerede cahil adam var onu başımıza geçiriyorsunuz ve soylu bir aileden geldiğinden ya da güçlü bir parti tarafından seçildiğinden bu tür adamların yöneticiliğe uygun olduğunu düşünüyorsunuz. Ama bizim Metafizikçimiz kusursuz bir yönetici olduğundan kendisinin zalim, ahlaksız, zorba olması imkansız, çünkü her konuda üstün bir bilgisi var. Tabii bizim bu düşüncemiz sizler için geçerli olamaz, çünkü siz üstün bilgili bir adam deyince, dil ve edebiyatta ya da Aristoteles veya bir başka düşünürün mantığında epeyce bilgi sahibi olan birini anlıyorsunuz. Sizin anladığınız bu tür bir bilgeliğe ermek için köle gibi ezberlemek ve çalışmak gerekir; oysa bu tür bir eğitimden çıksa çıksa beceriksiz bir adam çıkar. Çünkü böyle bir adam kitapta yazılanlar dışında hiçbir şeyi derin düşünemez, atalet içindeki zihnini sadece varlıkların köhnemiş bilgileriyle doldurur. Bu yüzden ne Tanrı'nın varlıkları nasıl yönettiğini anlar, ne Doğa'nın yasasını ve işleyiş biçimini, ne de Halkların adetlerini ve yaşam biçimlerini. Bizim Metafizikçimiz için böyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü bütün sanatları ve bütün bilimleri baştan sona bilmeyen biri, zekasını kusursuzlaştırıp her şeyi kavramaya yönelik hale getiremez, özellikle de yönetme işini. Bizler tek bir bilgi dalında eğitim alan birinin, ne bu bilgi dalını ne de başka bilgi dallarını gerçek anlamıyla bilemeyeceğinin öyle iyi farkındayız ki. Sadece bir bilim dalına yatkın ve bilgisini kitaplardan edinmiş biri cahil ve yeteneksizdir. Oysa bütün bilim dallarını öğrenmeye hevesli, usta ve doğadaki nesneleri düşünüp taşınmaya yatkın zihinler için böyle bir şey söz konusu olamaz; işte bizim Metafizikçimiz böyle olmak zorundadır. Bundan başka bizim ülkemizde, senin de gördüğün gibi, bilimler öyle kolay öğretilir ki, öğrencilerimiz bir yılda sizinkilerin on, hatta on beş yılda öğrendiğinden çok daha fazlasını öğrenir.

@ Kabalcı Yayınları, Çeviri - Çiğdem Dürüşken


Not: Metafizikçi (Sol), Güneş Ülkesi’nin lideridir.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics