İşletim sistemi olarak Microsoft Windows kullanan blog yazarlarına bir program önereceğim bugün. Kendi bilgisayarım dışında bir bilgisayardan yazı yollamak istediğimde, yokluğunda en ufak bir işlem onlarca dakika aldığı için çıldırma noktasına geldiğim bu programın ismi Windows Live Writer. Türkçe versiyonu, Windows Live Yazar olarak geçiyor. Türkiye’de kullanımı çok yaygın olan, muhtemelen bu yazıyı okuyanların çoğunun da kullandığı Windows Live Messenger programının kurulumu sırasında önerilen programlardan biri, Writer.
Yazının sonunda verdiğim adımları uygulayıp kurulumu tamamladıktan sonra (teknolojiyle çok haşır neşir olmayan insanların da blog tuttuğunu düşünerek basit bir şekilde açıkladım), sitenize istediğiniz zaman yazı gönderebilecek hale geliyorsunuz. Hem Wordpress, hem de Blogger hesaplarıyla sorunsuz kullanılabilen (diğer birçok sağlayıcıyla da uyumlu) bu programda, kurulum esnasında sitenizin dizaynı yüklendiği için, yazının sitede nasıl görüneceğini yazım esnasında takip edebiliyorsunuz. Resim, fotoğraf albümü, tablo, video, harita ekleme gibi özelliklere de sahip olan programın; blog yazarlarının kullandığı benzer programlardan veya tarayıcı üzerinden kullanılan metin editörlerinden oldukça üstün olduğunu düşünüyorum. İstediğiniz kadar siteyi aynı anda kontrol edebileceğiniz gibi, bir blogdan diğerine geçmek tek tuşla mümkün. Yazıya eklediğiniz resimlere birçok ekleme yapıp, özelliklerini değiştirebiliyorsunuz. Türkçe işletim sistemine sahipseniz, Türkçe yazım denetimi özelliğini de kullanabiliyorsunuz.
Bir de http://wlwplugins.com adresinde birçok eklentisi var bu programın. Örneğin Now Playing eklentisi müzik programlarıyla uyumlu çalışıyor ve “insert now playing” diyerek, yazının altına o an çalan parçayı imza olarak koyabiliyorsunuz. Ya da Msn ifadelerini yazınıza direkt olarak ekleyebiliyorsunuz, Del.ici.ous ile bağlantı kurabiliyorsunuz.
Kısacası, sahip olduğunuz blogu tam anlamıyla kontrol ediyorsunuz diyebilirim.
Windows Live Writer’i bu blogu tutmaya başladığımdan beri kullanıyorum aşağı yukarı. İlk bir-iki yazıyı Blogger’in kendi panelinde yazmaya çalışmış ve gereğinden fazla sinirlenmiş biri olarak; bir çok program denedim, fakat daha iyisini bulamadım. Mutlaka denemenizi öneriyorum. Bu yazının nasıl gözüktüğüne gelirsek:
Kurulum:
http://download.live.com/ bağlantısından indirdiğiniz kurulum dosyası, aşağıdaki gibi bir pencereyi açacaktır. Bu pencereden Writer’e onay vererek yükleyebilirsiniz. (Seçenekler içinden sadece Writer’i seçmeniz yeterlidir. Diğerlerine onay vermenize gerek yok.)
Programı kurduktan sonra birkaç basit adımı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu adımları teker teker verirsek (resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz):
* Sarıyla işaretlenmiş butonların seçilmesi gerekiyor.
Bağlantılar:
.
Ciddi ciddi forumlarına girip, "Linux versiyonunu çıkarmayı düşünmez misiniz?" diye sormuşluğum vardır. Linux ortamında yokluğunu hissettiğim tek program olduğunu söylesem abartmış olmam.
YanıtlaSilMasaüstü bilgisayarımda Ubuntu kullanıyorum (sürekli kullandığım da bu bilgisayar), yazılarımı ise dizüstü bilgisayarımda yazıyorum ve eğer ikinci bir bilgisayara sahip olmasaydım, sadece bu program yüzünden Linux kullanamayacaktım sanırım.
YanıtlaSilHaklısınız. :)
bu tipte bir iki program denemişliğim var ama yine de bana word'de yazıp bloğun kendi girişinden göndermek daha pratik geliyor... blog yazılarımı ancak bulduğum fırsatlarda arada hızla yazdığım için word üstün körü de olsa bir yazım denetimi sağlıyor diye kolayıma geliyor...
YanıtlaSilYine de deneseniz kanaatiniz değişebilir sanırım, çünkü bir yazıyı denetlemek ve idare etmek içim sahip olması gereken çoğu özelliğe sahip bu program.
YanıtlaSilgerçekten harika bir program bu WLW, yada windows live writer, fakat bende yeni bir linuxcu olmam nedeni ile bu programı çok arıyorum doğrusu, varsa bileniniz linux-ubuntu- altında çalışan birşey önerirmisiniz?
YanıtlaSilMerhaba. :)
YanıtlaSilBenim bildiğim kullanılabilecek düzeyde 2 program var Ubuntu depolarında. Bunlardan biri Drivel, ikincisi BloGTK.
Ancak bu iki program da WLW'ye göre çok daha zayıf programlar, açık kaynak altında bu tip bir programın eksikliği hissediliyor gerçekten.
Blogger kullanıyorsanız ve Blogger'ın kendi gönderi yollama aparatını kullanmak istemiyorsan,
bir Firefox eklentisi olan Scribefire'ı şiddetle tavsiye ederim. Bir eklentiden ziyade kendi başına bir program gibi Scribefire. Hemen her istediğinizi yapabilirsiniz muhtemelen blogla ilgili.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1730