Temel bir gün doktora gider ve doktora ağrılarının olduğunu söyler. Doktor neresinin ağrıdığını sorunca, parmağıyla sırtına dokunur ve “sırtım ağrıyor” der. “Başka bir yerin ağrıyor” mu deyince, Temel “buram da ağrıyor, şuram da ağrıyor” diyerek vücudunun her yerine parmağıyla dokunur. Doktor bir-iki dakika muayene ettikten sonra “senin parmağın kırık” der.
Her an başınıza gelebilecek bir şeydir başkaları tarafından anlatılan fıkralara maruz kalıp kendinizi gülmek zorunda hissetmeniz. Fıkra anlatmak kolay bir şey değildir. Fıkra anlatan kişinin anlattıktan sonra “ehi, ehi” diye sesler çıkarıp, sizin de anlatanın suratına birkaç saniyelik sessizlikte bakakaldığınız durumlar olmuştur mutlaka.
Fıkra konu olunca, nükte önemli bir terimdir. İnce anlamlı ifadesi kullanılır sözlükte nükte kelimesi için. İnce anlam, sadece anlatılanın içeriğinden değil, anlatıldığı an ve bağlanılmak istenen konuyla da yakından ilgilidir. Fıkra anlatmak istediklerinizi etkili kılmak için bir araçtır, şaklabanlık yapmak için değil. Şimdi yukarıda yazdığım fıkrayı, Abbas Kiyarüstemi’nin filmi Kirazın Tadı’ndan kestiğim kısa bir sahneyle tekrar dinleyelim.
.
Fıkranın, film içindeki anlatımı ve yeri çok hoş.
YanıtlaSilYine de, söze, "Temel" eklentisiyle başlayınca, baştaki yalın hali de eğlenceliydi. Belki de, mekanik bir tepki, benimki.
:)
Hmm, acaba bu konuda bir yeteneğim olabilir mi?, hmm :)
YanıtlaSilfilmin en iyi kısmı bu diyalogtu bence.
YanıtlaSilhatırlattığın için teşekkürler.iran sineması çok önemli bence.
izlemediysen şiddetle majid majidi'yi öneririm.
selamlar
Merhaba Niyobe.
YanıtlaSilÇok değil ama birkaç filmini izlemiştim Mecidi'nin. İran'da çok güzel şeyler oluyor, uzun süredir. Teşekkür ederim önerin için. :)
1- Evet, İran sineması güzeldir ben de severim...
YanıtlaSil2- Burada anlatılmak istenen "Kontrol edende bir problem varsa, kontrol ettiği her şeyi; değerlendirende problem varsa değerlendirmeye aldığı her şeyi sorunlu olarak görür" fikri çok farklıymış ve bu fıkra için ilk kez ben de böyle düşündüm...
Teşekkürler...