16 Mart, 2009

Kırmızı Balon ve Kırmızı Balonun Yolculuğu #1

Kırmızı Balon (Red Balloon)


   İki ayrı yazıda, birbiriyle ilişkili olarak bahsedeceğim iki filmden ilki, Albert Lamorisse’nin yönettiği, 1956 yapımı bir kısa film; Kırmızı  Balon (Le Ballon Rouge).

   Başrollerinde güzel bir çocuk ve büyük, kırmızı, göz alıcı bir balon var. En iyi özgün senaryo dalında Oscar ve Cannes’de Altın Palmiye de kazanan bu otuz dakikalık filmin hemen başında karşılaşan balon ve çocuk (Pascal), önceleri çocuğun çekiştirmeleri  sonucu arkadaşlıklarına devam ederlerken, daha sonra zor kullanmaya gerek kalmadan, birbirlerini anlayarak gezip tozmaya başlıyorlar. Fakat mahallenin diğer çocukları, bu arkadaşlığı kıskanıp balonu ele geçirmek için her şeyi yapıyorlar.

   Yapılış tarihini de göz önünde bulundurursak (özgün senaryo dalındaki ödülünü bir kenara bırakarak), orijinal ve şaşırtıcı bir film Kırmızı Balon. Böyle bir fikir, Tren Geliyor filmi çekildikten sonra her yönetmenin, senaristin aklına gelebilirdi belki ancak 1956 yılında bu fikri teoriden pratiğe dökmek takdire şayan. Ben filmi, güzel bir balonun uçuşunu ve bu balon ile çocuklar arasında kurulmaya çalışılan ilişkiyi gözlemleyerek izledim fakat bu kadar basit düşünmeyenler de yok değilmiş.

   Film ile ilgili eleştirilere göz atarken, Washington Post Gazetesi’nde çıkan bir yazı dikkatimi çekti. Yazıda geçen bir cümle şöyleydi: “Filmin bu tip bir yorumu, filmi basit ve saf olarak hatırlamak isteyenler için sinir bozucu olabilir.” Peki bu uzun yazıda nelerden bahsediliyordu? Şu cümle bu makalenin gerisiyle ilgili fikir sahibi olmak için yeterli olacaktır sanırım: “Kırmızı Balon, kapitalizm ve Hristiyanlığın bir filmde gerçekleştirilmiş en kusursuz birleşmesi olabilir.” Film için “son derece manipülatif” denilerek bitirilen bu yazı gerçekten umrumda değil. Ben de saf bir deneyim olarak hatırlayacağım bu filmi. İzlemenizi tavsiye ederim.

   Bu 30 dakikalık filmin tamamını, aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

   Kırmızı Balon (Le Ballon Rouge)


   (Balonun sahibi güzel çocuk, yönetmen Albert Lamorisse’nin oğlu, Pascal Lamorisse. Albert Lamorisse, bu filmden dört yıl sonra, 1960 yılında, Balonun Yolculuğu (Le Voyage en Ballon) filminde yine oğlu Pascal’a rol verecektir. Fakat balon rolünde biraz daha irice bir balon görev alacaktır bu kez.)

   Bağlantılar:

- Wikipedia

- IMDB

- Makale

.

4 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu filmi bilmiyordum, Kırmızı Balonun Yolculuğunu seyretmiştim. İlk fırsatta buradaki filmi seyredeceğim ve gelecek yazıyı merakla bekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. valla büyük bir ihtimalle bu filmi TRT göstermişti oradan hatırlıyorum ve o zaman çok beğenmiştim... ayrıca bu tip ikili anlam yüklenebilen her türlü ilişki içeren konuya yine her türlü yorum yapılabilir diye düşünüyorum ama seyrederken bende uyandırdığı etkiye göre konuşursam kesinlikle bir kapitalizm ve hıristiyanlık ilişkisi hissetmedim :) güzel önerileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Evet katılıyorum size.

    Ayrıca diyelim ki yönetmen imgelerle kafasını bozmuş ve o minvalde bir film yapmış; bu filmi izleyip zevkini çıkarmak yerine, o yazıdaki sonuçlara ulaşabilecek bir gözle filmi izlemek için birtakım ruhsal problemlere sahip olmak lazım sanırım :).

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics