30 Mayıs, 2012

Goldberg Varyasyonları Stüdyo Kaydı, Glenn Gould - ‘81


   İlgili Gönderiler:

- So You Want to Write a Fugue?

- Glenn Gould on Sviatoslav Richter (İngilizce İçerik)



  ‘Klasik müzik tarihinin kayda geçmiş en önemli performanslarından biri Glenn Gould’un 1981 tarihli Goldberg Varyasyonları icrasıdır’, cümlesinde 1981 yılını vurgulamamın nedeni, Gould’un, Bach’ın Goldberg Varyasyonları eserini 1955 ve 1981 yıllarında iki kez kaydetmiş olmasıdır.

  Karşılaştırmak üzere kolayca bulabileceğiniz bu iki kayıttan 1955 tarihli olanı, oldukça coşkulu ve enerjiktir. Aşağıdaki videoda stüdyodaki kaydedilişini gördüğünüz 1981 versiyonu ise daha yavaş, daha ihtiyatlı ve hem Gould’un kendisi hem de dinleyiciler tarafından daha oturaklı bulunmuş olanıdır. Daha da ileri gidersek, önemini yadsıyamayacağımız 1955 kaydı hakkında Gould, çokça eleştirel yaklaşımlarda bulunurken, 1981 kaydı hemen herkes tarafından bir zirve noktası olarak kabul edilmiştir. Videoda -ölümünden bir yıl önce- Gould, 1955’ten farklı olarak her şeye daha hakim olduğu, her dokunuşunu kusursuz yaptığı izlenimini vermekte ve bunu da esere yansıtmaktadır.

  Dinlerken Gould’un sesini de duyabileceğiniz (kaydın kendisinde -CD- çok daha belirgin) aşağıdaki performans için ayıracağınız kırk beş dakika, ölümünüze kadar içinde bulunmuş olduğunuz sanatsal aktivitelerin en önemlilerinden biri olarak kalacaktır.

 

 

   Bağlantılar:

- Bach: The Goldberg Variations

3 yorum:

  1. Merhaba, yazarlıkla ilgili bir e-posta atmıştım size. Ulaşmadı mı acaba? Bir yanıt umduğumu belirtmeliyim.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. tek kelimeyle mükemmel insanı alıp götürüyor,paylaşımınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
  3. Güzel yazı ve paylaşımlar için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics