06 Mayıs, 2009

Vincent van Gogh'un Kulağı


    İki gün önce (4 Mayıs) the Daily Telegraph'ın
yayımladığı, aynı gün benim de posta kutuma gelen habere (Daily Mail'de de yayımlandı) dün de ntvmsnbc.com'da rastladım. Ntvmsnbc, giriş cümlelerini "Daily Telegraph'taki habere göre" şeklinde oluşturduğu haberinde, Telegraph'ın internet sitesindeki yazının kısaltılmış bir halinin direkt Türkçeye çevirisine yer vermiş; cümlelerin sonuna da, "iddia edildi", "söylendi" gibi fiiller eklemiş.

    İyisi mi ben haberin içeriğine döneyim. Bu güne kadar, Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un kulağını kendisinin kestiğine inanılıyordu. Evet bu böyleydi. Bu düşünceye göre, 1888 sonbaharında bir başka ünlü ressam Paul Gauguin ile aynı evde yaşamaya başlayan van Gogh, aralarının bozulmaya başladığı Aralık ayının 23'ünde Gauguin ile girdiği bir tartışmanın sonunda, evden ayrılan Gauguin'i bir süre takip etmiş, daha sonra da eve dönüp usturayla sol kulağının bir bölümünü kesmişti. Daha sonra kulağını geneleve götürüp bir fahişeye teslim ettikten sonra bayılan ressamı o akşam hastaneye kaldırmışlardı. Sağ tarafta görülen oto-portreyi ise Van Gogh kulağını kestikten bir ay sonra resmetmiştir.

 

     Telegraph'daki haberde ise, iki Alman sanat tarihçisinin bu konu hakkında yaptıkları araştırmanın sonucuna göre, Hollandalı ressamın kulağını, aynı zamanda eskrimci de olan arkadaşı Gauguin'in kestiği belirtiliyor. Bu araştırmaya göre Gauguin'in kendi yanından ayrılmasını hiç istemeyen van Gogh ona yalvarırken, Paul Gaugiun (oto-portresi solda) elindeki kılıcı van Gogh'a doğru savurur ve kulağını koparır. Bunu kasıtlı yapıp yapmadığı bilinmemektedir fakat Gauguin bu olaydan sonra kaçarak uzaklaşır. Ertesi gün polis Gauguin'i sorguladığında, Gauguin o bilinen hikayeyi uydurur ve arkadaşının kendi kulağını kendisinin kestiğini söyler. Vincent van Gogh ise bu hikayeye karşı çıkmaz çünkü, arkadaşını kaybetmek istememektedir.

    Tezlerine en büyük kanıt olarak, van Gogh'un bu olaydan iki yıl sonra (1890) kendini göğsünden vurup öldürdükten sonra Gauguin'e söylediği son sözlerini ("Sen sessizsin, ben de...") kanıt gösteren araştırmacılar, Van Gogh'un intihar sebebi olarak da Gauguin'in onu bırakıp gitmesi olduğunu söylüyorlar.

Bağlantılar:

- Daily Mail

- the Daily Telegraph

- AOL

- Wikipedia
.

3 yorum:

  1. these two have a strange relationship..

    YanıtlaSil
  2. YAZDIĞINIZ YAZININ İÇİNDE TARİH YANLIŞLIĞI VAR.
    BU OLAYDAN İKİ YIL SONRA (1990) DEMİŞSİNİZ.
    1990 OLMASI İMKANSIZ.

    YanıtlaSil
  3. Haklısın düzeltiyorum, yazım hatası. 1890.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics