Eserlerinin bütünüyle ilgili fikir sahibi olmadan sanatçıların hayat hikayelerini okumak hep sıkıcı gelmiştir bana. Uzun uzun okursunuz. Ama herkes gibidir işte o da, muhtemelen sizden benden biraz daha fazla sıkıntı çekmiştir. Rutin bir yaşamın belki biraz daha dışına çıkan ama çoğu zaman şu cümlelerle sürüp giden öz geçmişler: xxxx yılında doğdu, ailesi maddi anlamda büyük sıkıntılarla karşı karşıyaydı, henüz çocukluğunda farklı kişiliğiyle ön plana çıktı, yeteneği şu yaşta fark edildi, vesaire vesaire... Bu siteye, kişilerin hayat hikayeleriyle ilgili uzun notlar bırakmayacağım.
İşte resimdeki kadın Käthe Kollwitz. Alman ressam, heykeltraş. Nazi dönemi Almanya'sında zorluklar yaşayan Käthe Kollwitz eserlerinde tema olarak sefalet ve savaşın önemli bir yeri vardır. Çocuğu ve eşinin ölümünü de yaşayan Kollwitz, eserlerinde çocuk ya da anne-çocuk temasını sıklıkla kullanmıştır. Otoportreleri de eserlerinin arasında önemli yere sahiptir.
1945 yılında 2. Dünya Savaşı bitmeden hemen önce ölen Kollwitz tarihteki önemli sanatçılar arasında yerini almıştır.
Aşağıdaki bağlantılarda onun çok güçlü eserlerini görebilirsiniz. Sizi etkileyeceklerdir.
Bağlantılar:
çizimlerine bakınca insanın gülesi gelmiyor. Yani demek istediğim bolca yaşadığı sıkıntıları ve içine attıklarını yansıtmış. Bunu başarmış ki karşı taraf da o sıkıntıyı ufak da olsa hissedebiliyor.
YanıtlaSil