30 Mayıs, 2012

Goldberg Varyasyonları Stüdyo Kaydı, Glenn Gould - ‘81


   İlgili Gönderiler:

- So You Want to Write a Fugue?

- Glenn Gould on Sviatoslav Richter (İngilizce İçerik)



  ‘Klasik müzik tarihinin kayda geçmiş en önemli performanslarından biri Glenn Gould’un 1981 tarihli Goldberg Varyasyonları icrasıdır’, cümlesinde 1981 yılını vurgulamamın nedeni, Gould’un, Bach’ın Goldberg Varyasyonları eserini 1955 ve 1981 yıllarında iki kez kaydetmiş olmasıdır.

  Karşılaştırmak üzere kolayca bulabileceğiniz bu iki kayıttan 1955 tarihli olanı, oldukça coşkulu ve enerjiktir. Aşağıdaki videoda stüdyodaki kaydedilişini gördüğünüz 1981 versiyonu ise daha yavaş, daha ihtiyatlı ve hem Gould’un kendisi hem de dinleyiciler tarafından daha oturaklı bulunmuş olanıdır. Daha da ileri gidersek, önemini yadsıyamayacağımız 1955 kaydı hakkında Gould, çokça eleştirel yaklaşımlarda bulunurken, 1981 kaydı hemen herkes tarafından bir zirve noktası olarak kabul edilmiştir. Videoda -ölümünden bir yıl önce- Gould, 1955’ten farklı olarak her şeye daha hakim olduğu, her dokunuşunu kusursuz yaptığı izlenimini vermekte ve bunu da esere yansıtmaktadır.

  Dinlerken Gould’un sesini de duyabileceğiniz (kaydın kendisinde -CD- çok daha belirgin) aşağıdaki performans için ayıracağınız kırk beş dakika, ölümünüze kadar içinde bulunmuş olduğunuz sanatsal aktivitelerin en önemlilerinden biri olarak kalacaktır.

 

 

   Bağlantılar:

- Bach: The Goldberg Variations

02 Mayıs, 2012

Google Art Project'ten Seçmeler #1 - Dans la Serre


   İlgili Gönderiler:

- Google Art Project


  Lines and Colors, geçtiğimiz ay bahsettiğim Google Art Project’in içeriği ile ilgili güzel bir örnek yakalamış. Edouard Manet’nin Dans la serre tablosunun modellerinden birinin gözleri, Google’ın çevrimiçi sergisinde tüm harikulade detaylarına kadar gözlerimizin önüne seriliyor:

 

Dans la Serre

ScreenClip [2]

ScreenClip [4]

ScreenClip [5]

ScreenClip [6]

ScreenClip [7]

 

   Bağlantılar:

- Lines and Colors

.

01 Mayıs, 2012

Instant Date

 

 

  New York, Central Park’ta rastgele seçilen bir çift için birer kadeh elma şarabı, hafif bir yemek, Carnegie Hall fonu önünde Carnegie Hall müzisyenlerinin vereceği özel konser için iki kişilik bilet ve (videoda anlaşılmasa da) çiftin tüm bunların keyfini çıkarabilmesi için aktiviteler arasında geçirilen uzun aralıklar.


   Bağlantılar:

- Fotoğraflar ve Öykü; Improve Anywhere: Instant Date

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Web Analytics